Harvinaista herkkua harson alta


Kesä-heinäkuussa kannattaa olla valppaana vihannestiskillä. Kotimaisen varhaiskaalin sesonki on lyhyt, mutta sitäkin herkullisempi.

Hanna Rei Holman tilalta Paimiosta.

Yksi kesän ensimmäisiä avomaanvihanneksia on valloittava varhaiskaali, joka aloittaa kotimaisten kaalien kauden. Varhaiskaali viettää koko kasvukautensa harson alla, jotta se saa tarpeeksi lämpöä kasvamiseen. Siksi se on todella puhdasta purtavaa.

”Istutamme taimet maahan huhtikuun puolivälissä ja laitamme heti harsot päälle. Ne toimivat sekä lämmön ja kosteuden kerääjänä että tuholaistorjujana”, kertoo Hanna Rei Holman tilalta Paimiosta.

Harsot avataan vain rikkakasvien poistamisen ajaksi. Holman tilalla rikkatorjunta tehdään mekaanisesti sormiharalla, joten kaalit säästyvät kemikaaleilta myös siltä osin.

”Traktorin edessä on hara, joka vetää rivivälit. Siinä on kumitapit, jotka pyörivät ihan läheltä kasvia. Kun rikka on riittävän pientä, hara ottaa sen eikä vahingoita kaalia”, Hanna kuvailee sormiharan toimintaa.

Kaalien keruuta.

Kaalit kerätään käsityönä

Suurin osa varhaiskaaleista kerätään Holman tilalla juhannusta edeltävillä viikoilla.

”Pelto käydään yleensä kolme kertaa läpi, koska kaalit eivät ole ihan tasakokoisia”, Hanna Rei kertoo.

Keruu on kaalinkasvatuksen työllistävin vaihe, sillä se tehdään käsin. Viljelysalaa on neljä hehtaaria.

”Kaalit valikoidaan ja leikataan, ja ne menevät keruuvaunuun. Keruuvaunussa ne puhdistetaan, tarkistetaan laatu ja pakataan laatikoihin. Sitten kaalit viedään yöksi kylmiöön jäähtymään, ja seuraavana päivänä toimitetaan kauppoihin”, Hanna kertoo. Hän muistuttaa, että myös kotona kaalin paikka on jääkaapissa.

Töitä keruuvaunulla.

Holman tilalla viljellään myös mukulaselleriä ja purjoa. Varhaiskaali on mukana nyt kuudetta vuotta.

”Se sopii viljelykiertoomme ja vuoden rytmiin. Muut ovat myöhäisempiä kasveja, joten yksi varhainen laji tasapainottaa kivasti”, Hanna toteaa.

Hänen mielestään parasta viljelijän työssä on puhtaan ruoan tuottaminen. Myös vuoden kiertoon perustuva kasvun rytmi viehättää.

”Meillä pakataan purjoa joulukuulle asti. Lisäksi on joulukuusiviljelmä, joten vuoden työt päättyvät jouluaattoaamuna.”

Alkuvuodesta on sitten aikaa huilia.

Kotimaista kaalia lähes ympäri vuoden

Varhaiskaali on valkokaalin eli keräkaalin nopeasti kasvava lajike. Hitaammin kasvaviin lajikkeisiin verrattuna se on mehevä ja pehmeä, mutta ei toisaalta säily yhtä hyvin kuin rakenteeltaan kovemmat serkkunsa.

Varhaiskaalin satokauden jälkeenkään kaalin ystävien ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään, sillä kotimaista keräkaalia saa lähes koko vuoden. Varhaiskaalin jälkeen vuorossa on kesäkaali, joka on myös rakenteeltaan melko ilmava ja pehmeä. Syyskaali on tiiviimpi ja suurempi, ja myöhään syksyllä nostettavat varastokaalit ovat tiiviitä, painavia ja kestäviä. Varastosta kotimaista kaalia myydään pitkälle kevääseen.

Ravintoarvoltaan sekä varhaiskaali että muut kerivät kaalit ovat todellisia vitamiinipommeja: ne sisältävät C-, E- ja K-vitamiineja, beetakaroteenia ja B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia. Lisäksi kaalissa on eri kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, rautaa ja seleeniä.

Varhaiskaalit valmiina lähtemään kauppaan.

 

Parasta juuri nyt

Herkullisia kasviksia nostetaan pelloilta läpi koko kesän, ja monien satoa riittää ympäri vuoden varastosta myytäväksi. Lue, millaista on viljelijän työ puhtaan ruoan tuottajana. Lue lisää…

 

 

 

Makua elämään oman maan pelloilta

Kotimaiset avomaan kasvikset ovat loistava tapa tuoda elämään makua, keveyttä ja hyvinvointia. Lue lisää…

 

 

 

HYVINVOINTIA SUOMESTA:

                             

 

Yhteistyökumppaneina:

 

                   

 

             

 

 

 

Sällsynt läckerhet under fiberduken

I juni-juli lönar det att vara alert vid grönsaksdisken. Den inhemska tidiga kålens säsong är kort men desto läckrare.

Hanna Rei på Holman tila i Pemar.

En av sommarens första frilandsgrönsaker är den fängslande tidiga kålen som inleder den inhemska kålsäsongen. Den tidiga kålen spenderar hela sin växtsäsong under fiberduk för att få tillräckligt med värme för att växa. Därför är den mycket ren att tugga i sig.

”Vi planterar plantorna i marken i mitten av april och täcker genast över med fiberduk. Duken fungerar som både värme- och fuktuppsamlare och skadedjursbekämpare” berättar Hanna Rei på Holman tila i Pemar.

Fiberduken tas bort endast under tiden som ogräs rensas bort. På Holman tila sköts ogräsbekämpning mekaniskt med en fingerhacka, och på så sätt kan kemikalisk ogräsbekämpning undvikas.

”Framför traktorn finns en hacka, som drar upp radavstånden. Den har gummiknoppar som roterar alldeles nära växten. När ogräset är tillräckligt litet tar fingerhackan bort ogräset utan att skada kålen” beskriver Hanna.

Skörd av kål.

Kålen skördas som handarbete

Största delen av den tidiga kålen skördas på Holman tila veckan innan midsommar.

”Åkern går vi för det mesta igenom tre gånger, då kålen inte alltid är helt jämnstor”, berättar Hanna Rei.

Skörden är kålodlingens mest arbetsdryga skede, eftersom kålen skördas för hand. Odlingsarealen är fyra hektar.

”Kålen sorteras och beskärs, och sätts i skördevagnen. I skördevagnen tvättas, kvalitetsgranskas och packas kålen i lådor. Därefter förs kålen till ett kylrum för att kylas ner över natten, och följande dag levereras kålen till butikerna”, berättar Hanna. Hon påminner om att även hemma så är kålens plats i kylskåpet.

Arbete vid skördevagnen.

På Holman tila odlas också rotselleri och purjolök. Tidig kål finns nu för sjätte året med i sortimentet.

”Tidig kål passar in i vår växtföljd och i årets rytm. De andra grönsakerna är senare växter så en tidigare sort ger bra balans”, konstaterar Hanna.

Det bästa i odlarens arbete är att få producera ren mat. Tillväxtens rytm som bygger på årscykeln fascinerar också.

”Vi packar purjolök ända in i december. Dessutom har vi julgransodling, så årets arbete slutar alltid på julaftonsmorgon”.

I början av året finns sedan tid för vila.

Inhemsk kål nästan hela året

Tidig kål är en slags snabbväxande vitkål, eller huvudkål. Jämfört med mer långsamtväxande sorter är tidig kål saftig och mjuk, men däremot står den sig inte lika bra som de närbesläktade hårdare kålsorterna.

Efter skördetiden för tidig kål behöver inte vänner av kål ha tomma grytor för inhemsk huvudkål finns så gott som året runt. Efter tidig kål mognar sommarkål som till sin struktur är rätt luftig och mjuk. Höstkål är däremot mer kompakt och större, och den lagerkål som skördas sent på hösten är kompakt, tung och hållbar. Inhemsk lagerkål säljs långt in på våren.

Med tanke på näringsvärdena är såväl tidig kål som andra kålhuvudsorter riktiga vitaminbomber: de innehåller C-, E- och K-vitaminer, betakaroten och B-gruppens vitaminer såsom folat. Dessutom innehåller kål olika mineraler som kalcium, kalium, järn och selen.

 

Tidig kål redo att föras till butiken.

 

Bäst just nu

Läckra grönsaker skördas från åkrarna under hela sommaren, och många grönsakers skörd räcker för hela året. Läs om odlarnas arbete med att odla ren mat. Läs mera…

 

 

 

Sätt smak på livet från finländska åkrar

Inhemska frilandsgrönsaker är ett ypperligt sätt att hämta smak, lätthet och välmående till livet. Läs mera…

 

 

 

VÄLMÅENDE FRÅN FINLAND:

 

I samarbete med: