Elämäntapana perunanviljely


Juhana ja Joonatan Männistö viljelevät perunaa Männistön tilalla Lopella jo viidennessä polvessa. Vuoteen ei mahdu juuri luppoaikaa, sillä veljekset toimittavat perunaa kauppoihin vähintään kolmena päivänä viikossa ympäri vuoden.

Veljekset Joonatan ja Juhana Männistö.

Lähes sata hehtaaria peltoa, parikymmentä eri perunalajiketta, varastotilat kolmelle miljoonalle perunakilolle. Männistön veljesten perunanviljely ei ole nappikauppaa.

”Kaikkein helpointa olisi viljellä vain muutamaa lajiketta, mutta niitä on paljon monestakin syystä. Toimitamme perunat suoraan kauppoihin, joten valikoimassa pitää olla tietyt lajikkeet: kiinteää, jauhoista ja yleisperunaa, uuniperunaa, Puikulaa ja Siikliä… Etsimme myös koko ajan uusia lajikkeita, jotka olisivat viljelyn ja maun kannalta parempia”, kertoo Juhana Männistö.

Oman viljelyn lisäksi veljekset ostavat kesäperunaa myös muilta viljelijöiltä kattaakseen kauppojen kysynnän.

”Viime vuonna oli siinä ja siinä, että perunaa riitti alkukesällä kauppojen tarpeisiin. Siksi kylvimme itsekin tänä vuonna myös varhaisperunaa varmuuden vuoksi. Emme voi sanoa kaupoille jonain päivänä, että huomiselle ei riitäkään perunaa.”

Männistön tilan ensimmäiset varhaisperunat kypsyvät juhannusviikon tienoilla, ja kumppaniviljelijöiden pottuja he ovat toimittaneet jo kesäkuun alkupuolelta lähtien.

Kesän ensimmäisiä varhaisperunoita.

Lähiruokaa pikatoimituksena

Perunakuljetukset suuntautuvat Männistön tilalta kauppoihin Uudenmaan ja Hämeen alueelle.

”Otamme kaupoilta tilaukset vastaan ja toimitamme aina seuraavana päivänä. Päivällä perunat pakataan, ja aamuyöstä kuljettajat lähtevät jakelemaan kauppoihin”, Juhana Männistö kertoo.

Hänen mukaansa on kaikkien etu, että peruna tulee kauppoihin mahdollisimman läheltä.

”Pohjanmaalla on parempia peruna-aukeita kuin täällä, mutta meidän kilpailuetumme on nopea toimitus. On myös kaupan hävikin kannalta hyvä, että peruna tulee läheltä eikä tarvitse pitää isoa varastoa.”

Aluksi veljekset hoitivat kuljetuksetkin itse, mutta se alkoi käydä turhan raskaaksi.

”Joskus pakkasimme perunoita yötä myöten, ja sitten piti lähteä kolmen aikaan aamuyöllä ajamaan”, Juhana muistelee.

Perunaa kuljetetaan kauppoihin lähes kesän jokaisena päivänä.

Raskasta mutta palkitsevaa työtä

Kun bisnes pyörii ympäri vuoden, lomista – varsinkaan pitkistä – ei voi haaveilla.

”Jos emme tekisi tätä veljen kanssa yhdessä, emme pystyisi lomailemaan käytännössä yhtään. Nyt joskus talven hiljaisempien viikkojen aikana voi pestä varastoon perunaa ja jotenkin lomailla viikon verran”, Juhana sanoo.

Veljesten toiveissa on, että uudesta perunanviljelijäsukupolvesta löytyisi yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voisi sopia lomituksista.

Palkattuja työntekijöitä tilalla on kuljettajina ja varastolla. Sadonkorjuuaikaan apuna on lisäksi kausityöntekijöitä, ja myös veljesten vanhemmat ja avovaimot auttavat esimerkiksi tilausten keräämisessä.

Vaikka työ on sitovaa, se antaa paljon.

”Parasta ovat onnistumisen hetket, kun kaikki menee nappiin. Kun osaa valita oikean lajikkeen oikeaan maalajiin ja peltoon ja pystyy hoitamaan sille täydelliset kasvuolosuhteet. Ja sitten syksyllä kun nostaa sen, niin se on oikeasti siistiä perunaa”, Juhana sanoo.

”On hienoa olla luonnon kanssa tekemisissä. Saa asua maaseudulla ja opettaa näitä juttuja jälkikasvulle. Emme kuitenkaan aseta lapsille mitään paineita, että heidän pitäisi alkaa perunanviljelijöiksi.

Perunamaan äestys käynnissä.

Vuoroviljely vähentää kasvitauteja

Perunoiden laadun takaamiseksi Männistöt käyttävät vuoroviljelymenetelmää.

”Vaihdamme peltoja viljanviljelijöiden kanssa. Viljelemme perunaa samalla pellolla enintään kahtena vuotena peräkkäin, jonka jälkeen pellolla viljellään 2–3 vuoden ajan välikasvia, kuten viljaa.”

Sekä peruna että vilja hyötyvät menetelmästä. Vilja kasvaa paremmin, kun pellossa on perunan tuottamaa ravinnetta. Peruna taas säästyy kasvitaudeilta, ja tarvitaan vähemmän kasvinsuojeluaineita.

Menetelmän ansiosta Männistöt pystyvät viljelemään vanhoja perinteisiä lajikkeita, kuten Nicolaa, joka on arka taudeille, mutta muuten se on erinomainen peruna.

Uudemmista lajikkeista Juhana Männistö mainitsee esimerkiksi Annabellen, joka on uusi suosikki kokonaisena keitettäväksi lajikkeeksi. Männistön tilan parinkymmenen lajikkeen joukkoon mahtuu perunoita eri käyttötarkoituksiin ja myös erikoisuuksia, kuten violetit Violet Queen ja Mulberry Beauty.

 

 

Lue, millainen on perunan matka pellolta pöytään.

 

 

 

 

Parasta juuri nyt

Herkullisia kasviksia nostetaan pelloilta läpi koko kesän, ja monien satoa riittää ympäri vuoden varastosta myytäväksi. Lue, millaista on viljelijän työ puhtaan ruoan tuottajana.

 

 

 

HYVINVOINTIA SUOMESTA:

                             

 

Yhteistyökumppaneina:

 

                   

 

             

 

 

 

 

Med potatisodling som livsstil

Juhana och Joonatan Männistö odlar potatis på Männistön tila i Loppis i femte generationen. Det finns knappt om ledig tid eftersom bröderna levererar potatis till butikerna minst tre dagar i veckan året runt.

Bröderna Joonatan och Juhana Männistö.

Nästan hundra hektar åkermark, tjugo olika potatissorter, lagringsutrymmen för tre miljoner kilo potatis. Potatisodling för bröderna Männistö är ingen liten verksamhet.

”Det enklaste skulle vara att odla bara några få sorter, men vi har många sorter av många anledningar. Vi levererar potatis direkt till butikerna, så urvalet måste innehålla vissa sorter: fast, mjölig och ”allroundpotatis” som passar till alla rätter, ugnspotatis, Puikula eller med andra ord mandelpotatis, och Siikli… Vi letar också ständigt efter nya sorter som skulle vara bättre med tanke på odling och smak”, säger Juhana Männistö.

Utöver den potatis som bröderna själva odlar köper de också sommarpotatis från andra odlare för att möta butikernas efterfrågan.

”Förra året var knappt så att det fanns tillräckligt med potatis på försommaren för butikernas behov. Därför sådde vi själva också tidig potatis i år för säkerhets skull. Vi kan inte säga till butikerna en dag att det inte finns tillräckligt med potatis till imorgon.”

De första tidiga potatisarna på Männistön tila mognar runt midsommarveckan och de har levererat potatis från andra odlare som de samarbetar med sedan början av juni.

Sommarens första tidiga potatis.

Närmat som expressleverans

Från Männistön tila tar potatisleveranserna sikte på butiker i Nyland och Tavastland.

”Vi tar emot beställningar från butiker och levererar alltid nästa dag. Under dagen packas potatisen och på morgonnatten börjar chaufförerna distribuera potatisen till butikerna”, säger Juhana Männistö.

Enligt honom är det i allas intresse att potatisen kommer från så nära som möjligt till butikerna.

”I Österbotten finns bättre potatisområden än här, men vår konkurrensfördel är snabb leverans. Det är också bra för handeln med tanke på svinn att potatisen kommer nära ifrån och butikerna inte behöver hålla ett stort lager.”

Först skötte bröderna även transporten själv, men det blev onödigt tungt.

”Ibland packade vi potatis inpå natten, och sedan var vi tvungna att börja köra ut klockan tre på morgonen”, minns Juhana.

Potatis transporteras till butikerna nästan varje dag på sommaren.

Hårt men givande arbete

När verksamheten snurrar året runt kan man inte drömma om semester – särskilt lång semester.

”Om vi ​​inte gjorde det här tillsammans med brodern skulle vi inte kunna semestra egentligen alls. Nu, ibland under de tystare veckorna på vintern, kan vi tvätta potatis så det finns i lagret och på något sätt ta en vecka ledigt, säger Juhana.

Bröderna hoppas att det bland den nya generationens potatisodlare kommer att finnas partners som man kan komma överens om avbytare med.

Anställda på gården är jobbar som förare och i lagret. Dessutom hjälper säsongsarbetare till under skördetiden, och brödernas föräldrar och sambor hjälper också till med att till exempel ta in beställningar.

Fastän arbetet är bindande ger det mycket.

“Bäst är stunderna när det lyckas och alla bitar faller på plats. När man lyckas välja rätt sort för rätt jordart och åker och när man lyckas bidra till de perfekta odlingsförhållandena. Och sen på hösten när man skördar så är det riktigt schysta potatisar, säger Juhana.

”Det är fantastiskt att få jobba med naturen. Man får bo på landsbygden och lära avkommorna om dessa saker. Vi sätter dock ingen press på barn att de måste börja med potatisodling.”

Harvning av potatisåkern pågår.

Växelbruk minskar växtsjukdomar

För att garantera potatisens kvalitet odlar bröderna Männistö enligt växelbruk.

”Vi byter åkrar med spannmålsodlare. Vi odlar potatis på samma åker under högst två år i rad, varefter det på åkern under 2–3 år odlas mellangrödor såsom spannmål.”

Både potatis och spannmål drar nytta av metoden. Spannmålen växer bättre när det i åkern finns näringsämnen som producerats av potatisen. Potatisen är å andra sidan besparad från växtsjukdomar och det behövs mindre växtskyddsmedel.

Tack vare växelbruket kan bröderna odla gamla traditionella sorter, såsom Nicola. Den är känslig för växtsjukdomar, men annars är det en utmärkt potatis.

Av de nyare sorterna nämner Juhana Männistö till exempel Annabelle, som är en ny favorit för att koka som hel. Bland gårdens tjugotal potatissorter finns potatis för en mängd olika användningsområden och även specialiteter såsom den violetta Violet Queen och Mulberry Beauty.

 

 

Läs om potatisens resa från jord till bord.

 

 

 

 

Bäst just nu

Läckra grönsaker skördas från åkrarna under hela sommaren, och många grönsakers skörd räcker för hela året. Läs om odlarnas arbete med att odla ren mat.

 

 

 

VÄLMÅENDE FRÅN FINLAND:

 

I samarbete med: