kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

Päivittäisessä ruokavaliossa huomioitavia seikkoja

  • runsaasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä päivän aikana useilla aterioilla. Aterialla puolet lautasesta varataan kasviksille. Osa kasviksista syödään tuoreena kypsentämättä. Kasviksia suositellaan liha- ja kalaruokien keventäjäksi, mehevöittäjäksi ja antamaan väriä ja makua.
  • reilusti perunaa. Aterialla neljännes lautasesta varataan perunalle, riisille ja pastalle vaihdellen
  • runsaasti erilaisia täysjyväviljavalmisteita
  • vähärasvaiset tai rasvattomat maitovalmisteet ja vähärasvainen juusto

Lisäksi:

  • ruoanvalmistuksessa suositaan vähärasvaista lihaa
  • kalan kulutusta tulisi lisätä käyttäen vaihdellen eri kalalajeja. Kala-ateria on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa
  • leivälle ohuelti kasvimargariinia tai rasvaseosta, ruoanvalmistukseen ja leivontaan öljyä, salaatille öljypohjainen salaatinkastike. Rasvan kokonaiskulutus on syytä pitää kohtuullisena
  • sokerin käyttöä tulee rajoittaa ja sokeripitoisten ruokien käyttö keskitetään aterioiden yhteyteen
  • alkoholin käyttö tulisi pitää kohtuullisena ja liikuntaa olisi hyvä harrastaa vähintään 30 minuuttia päivässä

On tärkeää syödä

  • monipuolisesti eri ruoka-aineita ja niistä valmistettuja ruokia. Näin takaat ravintoaineiden riittävän saannin
  • vaihtelevasti kaikista ruoka-aineryhmistä eri raaka-aineita
  • tasapainoisesti välttäen rasvaisia ja makeita ruokia. Ne voit säästää juhlahetkiin
  • kohtuullisesti energiantarpeesi mukaan unohtamatta arkiliikuntaa. Näin painosi pysyy kurissa
  • riittävästi, että saat ruoasta tarpeeksi välttämättömiä ravintoaineita
  • nautiskellen. Varaa aikaa ruokailuun, sillä syöminen on parhaimmillaan päivän lepohetki. Hyvän ruoan ääreen on mukava kokoontua vaihtamaan ajatuksia ja rentoutumaan

 

vaaka