kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

SALAKI (Zalacca edulis)

Salaki on palmun sukuinen kasvi, joka on kotoisin Malesiasta ja Indonesiasta. Sitä arvostetaan erittäin paljon Kaukoidässä.

Salaki on noin viiden sentin pituinen pyöreähkö hedelmä. Sen punaruskea pinta on kova, kiiltävä ja suomujen peittämä. Siksi niitä joskus kutsutaankin käärmeenmuniksi. Vaalea hedelmäliha on muodostunut kolmesta läpinäkyvän kalvon peittämästä osasta, joissa jokaisessa on ruskea siemen.

Salaki kuoritaan leikkaamalla veitsellä tyvestä ja vetämällä pala kuorta suomujen suuntaan. Hedelmälihan kolme osaa irrotetaan ja kalvot sekä siemenet poistetaan. Siemeniä ja kalvoa ei syödä. Kypsän hedelmän malto on kiinteä ja melko kuiva. Salaki on maultaan hapanimelä. Se syödään sellaisenaan tai paloiteltuna jälkiruuissa.

Salakia säilytetään kylmässä, +1 - +2 asteessa mahdollisimman lyhyitä aikoja. Se säilyy erittäin huonosti, painettaessa pehmeältä tuntuva hedelmä on jo pilalla.

 

vaaka