kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

Pienikokoisista sitrushedelmistä käytetään yleisnimitystä pikkusitrukset. Ne ovat joko itsenäisiä lajikkeita, tai sitten mandariinin tai tangeriinin ja jonkin toisen hedelmän risteytyksiä. Mandariinia ei enää tuoda Suomeen, koska siinä on hyvin paljon siemeniä. Arkipuheessa nimitystä kuitenkin käytetään vieläkin lähes kaikista sen risteytyksistä, joissa kuitenkin on vain vähän tai ei ollenkaan siemeniä. Pikkusitruksen sopivat hyvin välipaloiksi, salaatteihin, jälkiruokiin ja levonnaisten koristeluun. Pikkusitrukset säilytetään jääkaapissa +8 - +12 asteessa.

Pikkusitruksia ovat mm.

KLEMENTIINI (Citrus reticulata)

Klementiini on mandariinin ja pomeranssin risteytys, jonka algerialainen pappi Pierre Clementin kehitti vuonna 1902. Sen kuori ja hedelmäliha ovat oransseja ja hedelmäliha mehukasta. Klementiinin kuori irtoaa helposti ja sen hedelmäliha on lähes siemenetöntä.

SATSUMA (Citrus reticulata var. unshiu)

Satsuma on mandariinin ja klementiinin välimuoto, joka on alunperin kotoisin Japanista Kiushun saarelta. Satsumat ovat litteän pyöreitä, ohutkuorisia ja kiiltäviä. Maku on mieto ja hedelmäliha mehukasta ja siemenetöntä. Niiden kuoressa on usein vihreitä läikkiä, mutta hedelmät ovat silti syötäviä ja kypsiä. Satsumat korjataan kypsänä, aivan kuten muutkin sitrushedelmät.

MINEOLA

Mineola on greipin ja appelsiinin risteytys, joka on kooltaan appelsiinia pienempi ja muodoltaan päärynämäinen. Siinä on vain vähän tai ei ollenkaan siemeniä. Sen maku on happamanmakea ja aromikas.

POMERANSSI (Citrus aurantium)

Pomeranssi on maustehedelmä, jota ei happaman makunsa vuoksi syödä sellaisenaan. Pomeranssi muistuttaa ulkomuodoltaan lähinnä appelsiinia, mutta sen kuori on epätasaisempi ja väriltään syvän oranssi.

Pomeranssi antaa hienon maun marmeladeille ja leivonnaisille.

TEMPLE

Temple on mandariinin ja appelsiinin risteytys, joka on appelsiinin kokoinen. Kuori on väriltään tumman keltaoranssi ja hedelmäliha on keltaoranssi, mehukas ja sisältää usein siemeniä.

TOPAZ

Topaz on tangeriinin ja appelsiinin risteytys. Väriltään se on kirkkaan oranssinen ja kiiltävä. Hedelmässä on siemeniä ja malto on oranssin keltainen.

 

vaaka