kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

INKIVÄÄRI (Zingiber officinale)

Inkivääri on vanha maustekasvi, jota on viljelty jo monia tuhansia vuosia Intiassa ja Kiinassa. Se on monivuotinen kasvi, jota viljellään istuttamalla juuren palasia maahan. Suomeen inkivääriä tuodaan lähinnä Etelä-Amerikasta ja sitä on saatavilla tuoreena ympäri vuoden.

Kasvin syötävä osa on juurakko, jonka kuori on hennon vaalean ruskea ja sisus vaalean keltainen ja usein hieman säikeinen. Tuore inkivääri kuoritaan esim. perunankuorimaveitsellä ennen käyttöä. Inkiväärissä on eteerisiä öljyjä, jotka antavat inkiväärille sen tuoksun ja maun. Tuore inkivääri maistuu kirpeältä ja aromikkaalta ja sen tuoksu on voimakas.

Tuore inkivääri sopii erinomaisesti itämaisiin liha- ja kalaruokiin sekä erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Inkivääriä käytetään myös juomien mausteena, marinadeissa ja säilykkeissä.

Tuore inkivääri säilyy jääkaapin vihanneslokerossa muovipussissa viikkoja, mutta sen voi myös pakastaa ja raastaa jäisenä ruokaan.
 

 

vaaka