kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

SITRUUNA (Citrus limon)

Sitruuna on jo muinaisista ajoista asti tunnettu mauste- ja lääkekasvi. Se on alunperin kotoisin Himalajan eteläpuolisilta alueilta, mistä se levisi Kiinaan 500-luvulla. 1000-luvulla sitruuna levisi Eurooppaan mistä Kolumbus vei sen Amerikkaan vuonna 1493.

Sitruunat ovat keltaisia soikeita hedelmiä. Niiden muoto, kuoren paksuus, väri ja siementen määrä vaihtelevat lajikkeen mukaan. Kypsän sitruunan kuori on kiiltävä ja hedelmä on kokoonsa nähden painava. Raa'an sitruunan kuoressa on vihreä värivivahde. Maultaan sitruuna on hapan ja sen kuoressa on aromaattisia öljyjä.

Sitruunan mehua ja kuorta käytetään erilaisten ruokien maustamiseen. Sitruunaa käytetään myös leivonnassa. Sitruunaviipaleita voi tarjoilla lihan tai kalan lisäkkeenä ja maustaa näin ruokia tuoreella sitruunamehulla. Näin voi vähentää suolan liikaa käyttöä. Sitruuna sopii myös erilaisten juomien mausteeksi. Esimerkiksi teetä tai jäävettä voi piristää lisäämällä sekaan muutaman sitruunalohkon.

Sitruunaa säilytetään kylmässä +11 - +13 asteessa. Sitruuna on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää lähellä runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten läheisyydessä.

 

vaaka