kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

ANANASKIRSIKKA / KAPINKARVIAINEN
(Physalis peruvianatus)

Alunperin ananaskirsikka on kotoisin Perusta ja on sukua perunalle. Sitä kutsutaan myös Kapinkarviaiseksi. Tämä nimitys on peräisin purjelaivojen aikakaudelta, jolloin ananaskirsikkaa viljeltiin laivareittien varrella, mm. Hyväntoivonniemellä ja Kapkaupungissa ehkäisemään merimiesten keripukkia.

Ananaskirsikka on kirsikan kokoinen keltainen marja, jota ympäröi hento vaaleankeltainen verholehdistä muodostunut kotelo. Kotelo poistetaan ennen syömistä. Kypsä ananaskirsikka on pehmeä ja oranssinkeltainen. Pienet pehmeät siemenet ovat syötäviä.

Ananaskirsikan aromikas - kirpeähkö ja happamenmakea - maku vivahtaa ananakseen ja karviaiseen vaikkei se ole kummankaan sukulaiskasvi. Ananaskirsikat voi syödä sellaisenaan. Erityisen hyvin ne sopivat hedelmäsalaatteihin sekä jälkiruokien ja juustotarjottimien koristeluun.

Ananaskirsikkaa säilytetään viileässä +10 - +15 asteessa.

 

vaaka