kasvikset

 

etusivu puoli kiloa paivassa

 

 

 

GREIPPI
(Citrus paradisii)

Greippi on suhteellisen nuori sitrushedelmä. Ensimmäisen kerran niitä tavattiin Puerto Ricosta 1700-luvulla. Eurooppaan ensimmäiset greippipuut tulivat juuri Floridasta niinkin myöhään kuin 1910-luvulla. Greippi on todennäköisesti appelsiinin ja pomelon risteytys. Greippejä on kahdenlaisia: vaaleita ja verigreippejä. Lajikkeet eroavat toisistaan hedelmänlihan värin lisäksi myös maun, muodon, kuoren paksuuden sekä siemenien määrän mukaan. Vaaleiden greippien kuori ja hedelmäliha ovat vaaleat, verigreippien kuori on rosoinen ja hedelmäliha punainen. Maultaan greippi on hapahko. Verigreipit ovat vaaleita makeampia.

Hapahkon makunsa ansiosta greipit sopivat hyvin aamupalalla tai alkuruokana syötäviksi. Greippi on parasta, kun se syödään lusikalla hedelmänpuolikkaista. Näin ei tarvitse syödä sen joskus katkeranmakuisia hedelmäkalvoja. Greippejä voi käyttää myös erilaisiin salaatteihin tai puristaa raikkaaksi mehuksi.

Greippi säilyy hyvin +10 - +15 asteessa. Greippi on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten läheisyydessä. 

SWEETIE (Citrus x grandis)

Sweetie on greipin ja pomelon siemenetön risteytys. Ulkonäöltään se muistuttaa greippiä, mutta sen paksun kuoren väri on ensin vaaleanvihreä. Vähitellen se kuitenkin muuttuu vaaleankeltaiseksi. Sweetien maku on raikas ja aromaattinen, siitä puuttuu greipin karvaus

Sweetie säilytetään +8 - +12 asteessa ja sitä käytetään greipin tapaan.
 

 

 

 

vaaka