Etyleeni on väritön, makeanhajuinen kaasu, joka syntyy kasvien hengityksessä. Etyleenin tuottaminen on kasvin normaalia elintoimintaa. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä (ja vanhenemista) ja vaikuttaa sekä maun että aromin muodostumiseen.

Osa hedelmistä ja tomaatti sekä ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet tuottavat runsaasti etyleeniä. Osa kasviksista, yleensä vihreät, ovat erittäin arkoja etyleenin haittavaikutuksille. Vauriot näkyvät tuotteissa mm. vihreiden osien kellastumisena, maun muutoksina sekä pehmenemisenä. Esimerkiksi porkkanan maku muuttuu etyleenin vaikutuksesta karvaaksi, kun taas kasvihuonekurkku ja persilja kellastuvat.

Etyleeni nopeuttaa myös kukkien vanhenemista ja siksi kukat pidetäänkin kaukana etyleeniä runsaasti tuottavista tuotteista.

Etyleenihaittojen ehkäiseminen myymälässä

  • Pidä etyleenin tuottajat ja etyleenistä kärsivät tuotteet kaukana toisistaan.
  • Poista homehtuneet, ylikypsät, vioittuneet ja pilaantuneet tuotteet heti.
  • Nopea kierto.
  • Huolehdi varaston ilmanvaihdosta ja tuuletuksesta.
  • Pidä pakkaukset suljettuina.
  • Huolehdi varastojen siisteydestä.

Etyleeniä erittävät ja etyleenistä kärsivät tuotteet tulee säilyttää erillään sekä varastossa että myyntiesittelyssä. Noin puoli metriä riittää välimatkaksi myyntiesittelyssä. Huomioi myös se, että pakkaaminen vähentää haittoja vain vähän, sillä hevi-kelmu on hengittävää ja siten päästää etyleenin lävitse.

 

Säilytyksessä huonosti yhteen sopivat kasvikset

Etyleenille arkoja

Etyleeniä runsaasti tuottavat

Appelsiini
Chili
Greippi
Guava
Herkkusieni
Jauhobanaani
Kaalit
Kaki
Kesäkurpitsa
Kiivi
Kiwano
Kumquat
Kurkku
Mandariini
Munakoiso
Nippuvihannekset
Okra
Paksoi
Palkokasvit
Palsternakka
Pepino
Peruna
Pinaatti
Porkkana
Purjo
Ruohosipuli
Salaatit
Salaattisikuri
Selleri
Tamarillo
Tankoparsa
Vesimeloni
Yrtit

Annoona
Aprikoosi
Avokado
Banaani
Feijoa
Jakkihedelmä
Litsiluumu
Luumu
Mango
Mangostani
Nashi
Nektariini
Omena
Papaija
Passionhedelmä
Persikka
Päärynä
Rambutan
Sapodilla
Sokerimelonit
Tomaatti
Viikuna
Ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet